Kosáry Domokos Történelemverseny

A Kosáry Domokos Történelemversenyt a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete  – a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal társszervezésben – első alkalommal rendezi meg a 2017/18-as tanévben. Vetélkedőnk megindításában kettős cél vezérel minket: egyfelől azt szeretnénk elérni, hogy minél több diák kapjon kedvet a versengésre, ezért versenyünk a kerettanterv tananyagára épül. A résztvevőknek tehát az első fordulókban nem kell plusz terhet vállalniuk, különböző – tematikus – szakirodalmi munkákból és más anyagokból felkészülniük. Másrészt arra törekszünk, hogy a Kosáry Domokos Történelemverseny valamennyi elinduló diák számára hasznot jelentsen a tanulmányaiban, ezért olyan feladatokat állítunk össze, amilyenekkel a diákok az érettségi vizsgán is találkozhatnak majd. A verseny megrendezésével tehát a kompetenciaalapú oktatást és az érettségi felkészülést is támogatni kívánjuk.

 

 

A versenyen a magyarországi és határon túli magyar oktatási intézmények 7–10. évfolyamos diákjai mérhetik össze tudásukat; a korcsoportokat évfolyam szerint határozzuk meg, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 7. osztályos tanulói azonban külön kategóriában indulnak. A tantervbeosztás sajátosságai miatt a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 8. osztályos tanulóinak a 9. évfolyamos középiskolai korcsoportban tudunk versenyzési lehetőséget biztosítani. Reménykedünk abban, hogy a vetélkedő valamennyi régió és mindegyik iskolatípus diákjainak figyelmét felkelti majd.

A Kosáry Domokos Történelemversenyre 2017. december 1. (péntek) 18 óráig lehet nevezni oly módon, hogy az alább található linkről letölthető regisztrációs lapot kitöltik, és eljuttatják az info@tortenelemoktatok.hu címre. A jelentkezés ingyenes.

A vetélkedő fordulóinak időpontjai:

1. (helyi) forduló: 2017. december 5. (kedd), 14 óra

2. (regionális) forduló: 2018. február 20. (kedd), 14 óra

Elődöntő: az általános iskolások számára 2018. május 18. (péntek), 15 óra; a gimnáziumok és szakgimnáziumok versenyzői számára 2018. április 6. (péntek), 15 óra

Döntő: az általános iskolások számára 2018. május 19. (szombat), 8 óra; a gimnáziumok és szakgimnáziumok versenyzői számára 2018. április 7. (szombat), 8 óra

 

A hivatalos versenykiírást ide kattintva érheti el.

A jelentkezési lap letöltéséért kattintson ide!

Egyesületünk a történelemtanár kollégáknak is lehetőséget kínál a közreműködésre: amennyiben szeretnének feladatokat készíteni a versenyre, kérdéseiket 2017. szeptember 30-ig (szombatig) küldjék el az info@tortenelemoktatok.hu e-mail címre. A feladatkészítés alapelveiről, illetve a feladattípusokról szóló tájékoztatónkat ide kattintva érhetik el.

A versenyen elinduló diákoknak és a közreműködő kollégáknak egyaránt jó munkát kívánunk!

 

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöksége

 


Fel