Hírek

A TSZE és a Rubicon Történelmi Magazin szerkesztősége konferenciát szervez „a Nagy Háború kérdőjeleiről” 2017. 10. 02., hétfő, 16:49

A nyár elején „közvélemény-kutatást” tartottunk a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete tagjainak körében: arra voltunk kíváncsiak, hogy a pedagógus kollégák érdeklődését vajon egy kiegyezésről szóló konferencia, vagy pedig egy első világháborús tematikájú rendezvény keltené fel jobban. A szavazás eredményéből kristálytisztán kitűnt, hogy a tagság inkább a „nagy háborúról” szeretne előadásokat hallani, ezért egyesületünk és a Rubicon Történelmi Magazin szerkesztősége ebben a témakörben szervezi meg közös őszi konferenciáját. Az egész napos rendezvény célja, hogy feloldja a háború kérdőjeleit, és – többek között – a jelentősebb frontok eseményeit, a hadifoglyok sorsát, a technikai fejlődés küzdelemre gyakorolt hatását, és a magyar tisztek szerepét is bemutassa a közönség számára.

A konferenciára 2017. november 11-én, délelőtt 10 órától kerül sor a Várkert Bazárban (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.). A helyszíni regisztrációra reggel 9 órától nyílik lehetőség, és a rendezvényre érkező vendégek az Új világ született. Az I. világháború, ahogy még sosem láttad… című kiállítást is megtekinthetik.

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete és a Rubicon Történelmi Magazin közös konferenciáján a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Akik részt kívánnak venni a rendezvényen, szándékukat jelezzék a https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_rVnrq6L9PuyoH03vNyF2vK7MYhmLSeX9syQKa-0FoROLbw/viewform linken található jelentkezési lap kitöltésével.

 

A konferencia programja:

 

9.00–10.00
Regisztráció – a Várkert Bazár Új világ született. Az I. világháború, ahogy még sosem láttad… c. kiállításának megtekintési lehetősége

10.00–10.45
Pollmann Ferenc: A nyugati front a háború első felében

Altémák: Ki a felelős a háború kirobbantásáért? – Haditervek – Az állásháború – Mi legyen az ellenséggel? Megsemmisítés kontra felőrlés – A hadijog megsértése – A verduni „vérszivattyú”

10.45–11.30
Révész Tamás: Miért győzött az antant?

Altémák: Az első világháború mint globális konfliktus – Nemzetközi háttér: az USA felemelkedése, a brit–francia gyarmati versengés vége és a német–angol tengeri fegyverkezési verseny – Háború a tengeren. Miért volt szükségük a németeknek totális tengeralattjáró-háborúra, és miért szenvedtek vereséget? – Mennyire volt döntő az amerikai csapatok megjelenése?

11.30–11.45 szünet

11.45–13.15
Bartók BélaPintér TamásStencinger NorbertTakács Róbert: Caporetto, Isonzó, Doberdó. Mi történt az olasz fronton?

Altémák: Olaszország belépése a háborúba – Erőviszonyok – Az isonzói csaták – A caporettói áttörés – Doberdó jelentősége – Bertalan Árpád haditette – Mi a poszttraumatikus stressz szindróma? – Fegyverszünet

13.15–14.00 ebédszünet

14.00–14.30
Szakály Sándor: Magyar tisztek a közös haderőben és a M. Kir. Honvédségben

14.30–15.00
Nánay Mihály: Habsburg főhercegek a Monarchia katonai vezetésében (Károly trónörökös, Frigyes főherceg, Jenő főherceg, József Ágost főherceg)

15.00–15.30
Kaba Eszter: Magyar hadifoglyok Oroszországban, orosz hadifoglyok Magyarországon

15.30–15.45 szünet

15.45–17.00
Bálint FerencGondos László: Milyen hatása volt a technikai fejlődésnek a hadviselésre?

Altémák: A gépi háború kora – A géppuska – Gyorstüzelő ágyúk – Harci gázok – Az álcázás – Harci repülőgépek alkalmazása – A „légi ászok” – Tankok és a páncélelhárítás

 

A konferencián minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!


Fel